Tages - Sleep Little Girl

April 16, 2019 - 1309 views

Tages var en popgrupp i Sverige under 1960-talet. I konkurrens med bland andra Hep Stars ansågs/anses de ofta ha varit en av de bästa svenska popgrupperna från den eran.[1]

Gruppen spelade mycket eget material, framför allt skrivet av bandmedlemmen Göran Lagerberg, samt en del covers. Tages gick i bräschen för en moderiktig klädsel och var på den fronten ledande i Sverige. Bandmedlemmarna fick kritik från andra i branschen för att man tyckte att medlemmarna i Tages inte var riktiga musiker. Denna kritik tog man hårt och bandet utvecklades snabbt under 1960-talet till ett kompetent popband.

Gruppen bildades på sommaren 1963 i Göteborg som Tages Skifflegrupp av fem ungdomar i 16-17-åldern. Den 17 augusti 1964 vann de en poptävling ("Västkustens Beatles", arrangerad av GT[2], där priset var en resa till London). Gruppen hade i början av året bytt namn till Tages, och i oktober släpptes singeln "Sleep Little Girl" som blev en hit och hamnade som etta på Tio i topp. Flera framgångsrika singlar följde; bland dem kan nämnas "I Should Be Glad", "Don't Turn Your Back", "The One For You", "So Many Girls", "I'll Be Doggone", "In My Dreams" och "Miss Mac Baren". "Every Raindrop Means a Lot" var gruppens första psykedeliskt inspirerade singel; den släpptes tidigt 1967. I november samma år släpptes LP:n Studio. Albumet har på senare år hamnat högt upp på olika listor som tagits fram. Våren 1968 gick Tages in på Tio i topp för sista gången med "There's a Blind Man Playing Fiddle in the Street".

Gruppen släppte två singlar till varav den ena, "Fantasy Island" var deras mest psykedeliska. Den 31 augusti 1968 bestämde sig Tommy Blom för att lämna gruppen. De övriga bandmedlemmarna ville dock fortsätta och i juni 1969, ändrade man namn till Blond.

Medlemmar

  • Tommy Blom (Tommy Albert Blom), sång, rytminstrument och akustisk gitarr. Slutade i bandet 31/8 1968, försökte sig på en solokarriär, blev en musikalisk mångsysslare och var ett tag bokare åt Magnus Uggla. Han arbetade i turistbranschen i Spanien under några år. Var gift med Mai. Var medlem i Cornelis Vreeswijksällskapet. Arbetade på lokalradiostationen Vinyl 107,1 i Stockholm som DJ. Spelade till och från med New Generation och The Cadillac Band. Tommy Blom avled den 25 maj 2014.
  • Göran Lagerberg (Göran Bertil Lagerberg), född 20 september 1947 i Göteborg, elbas och sång. När Tages splittrats fortsatte han i Blond, och fortsatte efter det med musikkarriären. Under 70-talet var han studiomusiker och medlem i Kebnekajse och Egba. Han har bland annat varit medlem i Grymlings och spelar fortfarande i Kebnekajse, Egba och Fläsket brinner.
  • Danne Larsson (Dan Tage Larsson), född 11 januari 1948 i Göteborg, kompgitarr och sång. Slutade med musiken efter Tages och Blond. Har sedan varit företagare inom import, export och fastigheter. Bor numera i Frankrike.
  • Anders Töpel (Per Anders Töpel), född 16 januari 1947 i Göteborg, avliden 10 april 2014[3], sologitarr och sång. Var med i Blond. Var medlem i hobbybandet Askims Livs o. Delikatesser där även brodern Björn och Freddie Skantze spelade. Han arbetade som chef i Göteborgs hamn.
  • Fredrik Skantze (Fredrik ”Freddie” Howard Skantze) född 10 september 1945 i Göteborg, trummor. Spelade därefter trummor i Mascots. Spelar sedan 1970-talet i Askims Livs och Delikatesser med bröderna Töpel. Bor nu i Bovallstrand, och har haft en keramikaffär i Göteborg.
  • Tommy Tausis (Tommy Roland Tausis), född 22 mars 1946 i Södertälje, bandets trummis nummer två. Värvades från Göteborgsbandet Strangers. Efter Tages spelade han i Spotnicks. Därefter spelade han med Janne Önnerud och Anders Glenmark. Han var sedan handledare på Stim.
  • Lasse Svensson (Lasse Viktor Emanuel Svensson), född 12 maj 1947 i Järvsö, bandets trummis nummer tre, bror till Barbro Lill-Babs Svensson. Efter Tages och Blond producerade han sin bror Ulf Svensson, Monica Törnell och sin syster Lill-Babs. Producerar idag svenskt ljud till barnfilm och TV-program.
  • Björn Töpel är yngre bror till Anders. Var ”Tages sjätte medlem” ,skötte ljud & ljus på Tages turnéer. Blev medlem i Blond och spelade då gitarr. Björn har idag ett tryckeri i Billdal.
  • Anders Henriksson, ”Henkan”, låtskrivare och producent. En av giganterna inom svenskt musikliv. Har spelat med och producerat Magnus Uggla.
  • Örjan Ramberg medverkade vid vissa tillfällen som stand-in med sång, till exempel i augusti 1967 då Tommy Blom var blindtarmsopererad.[4][5]

Comments(0)

Log in to comment