Mary Hopkin - Those Were The Days - 1968

April 13, 2019 - 1592 views

Those Were the Days är en sång vars låtskrivare brukar angivas vara Gene Raskin, som skrev text på engelska till den ryskspråkiga sången "Дорогой длинною" ("Dorogoj dlinnoju"), skriven av Boris Fomin (1900–1948) med text av poeten Konstantin Podrevskii. Den handlar om gamla minnen från "förr i tiden" och om ungdomen. Georgiern Tamara Tsereteli (1900–1968) spelade in låten 1925[1], och Alexander Vertinsky spelade in den 1926[2].

En inspelning av Mary Hopkin släpptes den 30 augusti 1968 som hennes debutsingel.

Gene Raskin besökte krogen The White Horse Tavern under 1960-talet och sången var en klagosång över den "gyllene tiden" för folkmusiken av Dylan, Paxton, Ochs, and The Clancy Brothers & Tommy Makem. Sången var den sista inspelningen av The Clancy Brothers.

Även om sången gjordes populär i början av 1960-talet av The Limelighters, är sångerskan Mary Hopkins tolkning den mest berömda. Singeln släpptes den 30 augusti 1968 och inspelningen producerades av Paul McCartney (katalognummer: "APPLE 2"). Den blev en #1-hit på den brittiska singellistan, och nådde placeringen #2 i USA. Melodin toppade även listan Billboard Easy Listening.

Paul McCartney producerade sången med sångerskan Mary Hopkins på ytterligare fyra språk för lansering i olika länder: I Spanien, Que Tiempo Tan Feliz. I Västtyskland, An jenem Tag. I Italien, Quelli Erano Giorni I Frankrike, Le temps des fleurs

I Storbritannien och USA fanns en inspelning av "Turn! Turn! Turn!" som B-sida, vilken skrevs av Pete Seeger (inspirerad av bibeltexten Predikaren), som 1965 varit en listetta för The Byrds.

Katalognumret APPLE 2 av "Those Were the Days" var det lägsta katalognumret som Apple Records använde för ett singelsläpp. APPLE 1 var tänkt för The Beatles singel "Hey Jude". Men the Beatles kvarstod på EMI vid den tiden, och även om singeln "Hey Jude" hade märket Apple släpptes den som "R 5722" efter Parlophone numreringsschema.

Singeln med Mary Hopkins släpptes efter hennes framgångar i TV-showen Opportunity Knocks. Vid lanseringen erbjöds även sångaren Sandie Shaw att spela in den. Sandie Shaw spelade in en version som släpptes på singel men inte nådde samma framgångar som Mary Hopkins version.

I mitten av 1970-talet, efter att Mary Hopkins kontrakt med Apple avslutats, släpptes "Those Were the Days" och "Goodbye" som nyinspelade med producenten Tony Visconti. Bara dessa nyinspelade versioner är i dag (2008) tillgängliga på samlingar eftersom Apple inte tillåter originalinspelningar.

Comments(0)

Log in to comment