Svenska Dagbladet

May 08, 2019

Experter om Sveriges beslut: ”Helt vansinnigt”

Sveriges beslut att häva coronarestriktioner för äldre får internationella virusexperter att häpna.– Otroligt. Helt vansinnigt, säger Stefano Paglia, chef för akutsjukvården i Italiens coronadrabbade ”röda zon” till SvD.

New York Times misstag upprepas nu i Sverige

Ansedda The New York Times har varit i blåsväder på sistone – och framstår som alltmer partisk. I både USA och Sverige finns en tendens att journalister tar ställning. Det är förödande för journalistikens trovärdighet.

Erdogan trappar upp ordkriget mot Europa

Turkiets president Erdogan skruvade upp tonläget ytterligare mot Frankrike och resten av EU på måndagen.Att konflikten kan skada landets ekonomi är en risk som Erdogan tar för att visa sig stark inför sina väljare, enligt bedömare.

Få operatörer planerar att kasta ut Huawei

Kinesiska Huawei och ZTE är bannlysta från 5G-nätet. Samtidigt surfar många svenskar med routrar från bolagen. Men internetleverantören Bahnhof vill nu erbjuda andra alternativ.– Kina är en totalitär diktatur, på det viset är det svårt med dem som leverantör, säger vd:n Jon Karlung.

Svår sjukkoll på förskola: "Alla är snoriga"

Förskollärare är den grupp inom skolan och förskolan där osäkerheten är störst kring vilka barn som ska stanna hemma i coronatider. Fyra av tio är osäkra på hur Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska tolkas, visar en Sifomätning. – För oss är det hokus pokus, säger förskolläraren Sussi Ekholm.

Han flydde Castros Kuba: ”Trump är en gudagåva”

De har flytt kommunismen på Kuba, i dag är Donald Trump deras guru. ”Vi flydde till USA på grund av Castro. Vart ska vi fly när Demokraterna tar över?” frågar sig en av många latinamerikaner – med makt att påverka valutgången.

”Dödsskräck bakom skev covidrapportering”

Det finns stora missuppfattningar om vården för patienter på äldreboenden under pandemin. Det är långt ifrån självklart att skicka gamla och sköra smittade till sjukhus för vård, skriver hemsjukvårdsläkaren Eric Bertholds.

Stort svenskt intresse för resor trots viruset

Trots att smittspridningen ökar i stora delar av Europa ser flygbolagen ett fortsatt stort intresse bland svenskar för att resa utomlands under höstlovet.

Fler mäklare varnas – lockpriserna är tillbaka

Lockpriserna är tillbaka med heta budgivningar. Även i förortsområden förekommer lockpriser. Alltfler mäklare får varningar, men i praktiken slipper många undan.

Mås kan ha spritt corona mellan minkfarmer

En mås som avlivats i närheten av en minkfarm i Danmark har konstaterats haft coronaviruset på kroppen, rapporterar Blekinge Läns Tidning .

Amy Coney Barrett godkänd som ny domare i HD

Amy Coney Barrett är ny domare i Högsta domstolen i USA.Med 52 röster mot 48 röstade senaten för att godkänna henne.

Trump har annan ammunition att använda

Med en vecka kvar till valet kan president Trump se tillbaka på en valrörelse som innehållit flera missade chanser. Han försökte köra den framgångsrika kampanjen 2016 i repris. Ändå ligger han under i mätningarna.

Två nya mål – Zlatans form håller i sig

Zlatan Ibrahimovic är i en vansinnig målform.Mot Roma satte 39-åringen två nya fullträffar.Milan tappade dock segern i slutminuterna till 3–3.

Glada beskedet: 70+ har reagerat bra på vaccinet

Äldre personer i Astra Zenecas testgrupp har reagerat väl på det nya coronavaccinet. Det bekräftar Astra Zeneca för SvD. Uppgifterna publiceras inom kort i en vetenskaplig tidskrift.

Norge vill rädda julen – skärper restriktioner

Coronasmittan ökar ånyo i Norge vilket får landets ledning att se med oro på den annalkande julen.– Om vi vidtar åtgärder nu är det det större chans att vi senare kan ha en normal julfest med släkten, säger statsminister Erna Solberg.

Det finns alltid en åsiktskorridor

PODD | 26 oktober. I en ny essä – “Sanningen som politiskt slagfält” argumenterar Ulf Bjereld och Marie Demker för att det viktigt det är att slå vakt om expertis, i en tid av alternativa fakta och fake news.

Även mild covid-19 kan påverka hjärnan

Covid-19 är inte lika dödlig som andra pandemier, men kan ge mer långvariga besvär än influensavirusen. Forskare i bland annat Umeå försöker ta reda på varför vissa drabbas värre än andra.

Nasa har hittat vatten på månens solsida

För första gången har vatten hittats på månens upplysta yta. Nya studier antyder också att det kan finnas mycket mera vatten på vår närmaste himlakropp än vad man tidigare trott.

Inget tidigt vaccin till jultomten i USA

Tomten, hans fru och nissarna lovades en julklapp i form av ett tidigt vaccin mot covid-19. Men nu har planen – som var del av en federal marknadsföringskampanj i USA – skrotats.

Regeringen avvaktar las-besked från parterna

Just nu pågår samtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK om hur man ska gå vidare med las-uppgörelsen som båda parter redan har godkänt. Under tiden kan regeringen avvakta nästa steg för egen del.

Techeliten satsar miljard på att få bort Trump

Techbolag – och personerna bakom – tar allt tydligare ställning mot Donald Trump. Med en krigskassa på närmare en miljard kronor hoppas den Googlestödda organisationen Future Forward USA få bort presidenten från Vita huset.

Larssons sena straff räddade formsviten

IFK Norrköping kan inte vinna hemma på Östgötaporten. AIK vägrar att förlora ‒ oavsett var klubben befinner sig.Två sviter höll i och med 2-2.– Det svänger mycket. Vi gnuggade på, men det var två lag som kunde ha vunnit den här matchen, säger Sebastian Larsson till Dplay.

Ingen vann kampmatch i Varberg

Hemmalaget Varberg fick inte segern man ville ha för att undvika bottenstrid. Elfsborg var närmast att vinna, men missade chansen att knappa in tre poäng på Malmö i toppen. Båda lagen såg rätt besvikna ut efter 0‒0.

Comments(0)

Log in to comment