Svenska Dagbladet

May 08, 2019

”Brasilien befinner sig i en multipel kris”

Fortsatt höga dödstal och politisk splittring. Brasilien befinner sig i en allt mer eskalerande kris. Men att president Jair Bolsonaro konstaterats smittad kommer inte leda till hårdare restriktioner i landet, säger en Brasilienkännare till SvD.

Hon tog coronatest två gånger – fick olika svar

Iman Aldebe testade positivt för covid-19. Två dagar senare visade det nya provsvaret negativt. Samtidigt sägs pcr-testernas tillförlitlighet vara hög, enligt experter.– Det är jättetillförlitligt, men kräver att man tar provet på rätt sätt, säger professor Jan Albert.

Trump bekräftar hemlig cyberattack mot Ryssland

USA:s president Donald Trump gav order om en hemlig cyberattack mot Ryssland 2018, uppger han i en intervju med Washington Post.

Lägre R-tal i Sverige än i Norge: ”Spelar ingen roll”

Sveriges så kallade reproduktionstal i covid-19 fortsätter att sjunka och bedöms nu vara lägre än i Norge. En analys från Folkhälsomyndigheten visar samtidigt på en exceptionellt stor spridningstakt i februari.

Läkare: ”Vårdkön enorm – går inte att beskriva”

Trots färre coronapatienter beskrivs läget på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus som mycket ansträngt. En anledning är att många som undvikit att söka vård under våren nu åker till sjukhusen, som nu måste börja beta av långa vårdköer.

Fler köper sexleksaker: ”Ser en coronaeffekt”

Trafikrekord och lager som går på högvarv. Försäljningen av sexleksaker har exploderat i spåren av coronapandemin, uppger flera företag. Men det är högst osäkert att uppgången håller i sig.

Våldsamma protester när länder åter stängs ner

Våldsamma protester i världen när hårda lockdowns införs – igen. Får Sverige revansch nu för sin coronastrategi? Folkhälsomyndighetens chef berättar hur tankarna gick i mars, och varför snabba åtgärder fram och tillbaka valdes bort.

Ministörning tros ligga bakom elstrul

Under lördagseftermiddagen fick en fotbollsmatch avbrytas på Tele2 arena och tunnelbanetrafiken vid Slussen stoppades. Pauserna förklarades med strömavbrott, men det var bara en mycket kort störning i nätet – som fick stora effekter.

FN enas om fortsatt Syrienbistånd

Efter flera försök har FN:s säkerhetsråd enats om humanitärt bistånd under ett år till det krigsdrabbade Syrien.Ryssland har med stöd av Kina kraftigt velat minska biståndet, och förslaget som nu har gått igenom innebär just det – av två gränsövergångar stängs den ena.

”Det skär i hjärtat när idrott prioriteras ned”

Det är hög tid att vi avbryter nedmonteringen av föreningssverige och ökar antalet idrottsplatser. För idrotten, för samhället och för folkhälsan, skriver Robert Falck, ordförande för AIK Fotboll.

Dixon fortsätter att vinna i Indycar

Svenskarna hamnade en bit efter när Indycar för första gången i år avgjordes inför publik. I stället tog nyzeeländaren Scott Dixon hem sin tredje raka seger i motorserien.

Trump bar munskydd vid sjukhusbesök

USA:s president Donald Trump, som hittills under pandemin har undvikit att bära munskydd, besökte på lördagen ett militärsjukhus utanför Washington iförd just ett sådant.– Jag har aldrig varit emot munskydd, men jag tror att det finns en plats och en tid för dem, sade Trump när han lämnade Vita huset.

Fortsatt väntan på sommarvärmen

Den som hoppas på att det varma sommarvädret från i juni ska komma tillbaka får vänta. Nästa vecka bjuder mest på skurar och svala temperaturer.

Löfven deltog i digital ceremoni för Srebrenica

Statsminister Stefan Löfven deltog på lördagen, tillsammans med världsledare och andra dignitärer, i en digital minnesceremoni för offren i massakern i Srebrenica i Bosnien-Hercegovina för 25 år sedan.

Boom för elcyklar – priserna rusar

Intresset för elcyklar har ökat under pandemin, det säger två jämförelsesajter till SvD. Försäljningen blomstrar och fler typer av cyklar, inte bara elcyklar är slutsålda, uppger flera återförsäljare.

Staternas monsterlån: ”Sverige går före i kön”

Tiotusentals miljarder kronor. Det är vad staterna världen över måste låna bara i år för att täcka stödpaketen efter coronapandemin. Men vem ska låna ut alla pengarna? Och kan de ta slut?

Kommunikationssystemet Rakel byts ut

Kommunikationssystemet Rakel, som bland annat räddningstjänst, polis och sjukvård använder sig av i Sverige, ska bytas ut. Detta efter hård kritik mot systemet, rapporterar SVT.

Danskar välkomnade skåningar – med en sup

När Danmark åter öppnade gränsen för skåningar tog många chansen att ta färjan över sundet till Helsingör. Affärsinnehavarna i staden hade väntat på den här dagen och svenskarna som klev i land välkomnades med wienerbröd, kaffe och Gammeldansk.

Trots akut brist – veterinärer får inte jobb

Det är akut brist på veterinärer i Sverige. Trots det arbetar flera veterinärer som djurvårdare efter att de utbildat sig utomlands.– Helst vill jag arbeta som veterinär, det är mitt drömjobb och jag har arbetet hårt för att bli veterinär, säger Elif Çalik som utbildat sig i Turkiet.

Sajt lovar att infria konstnärsdrömmar – mot betalning

Många drömmer om att slå igenom som konstnär eller författare. Ett nytt slags företag har etablerat sig på kulturområdet som lovar att hjälpa till att förverkliga drömmen – men den kan bli dyrköpt.

”Insatserna mot corona gynnar våldsamma män”

Coronakrisen kommer att leda till att fler kvinnor utsätts för relationsvåld. Det tror landets tjej- och kvinnojourer, som varnar för ett ökat tryck från utsatta personer.

Vrede efter upphävt straff för Roger Stone

USA:s president Donald Trump har upphävt det fängelsestraff som den tidigare rådgivaren Roger Stone har dömts till."Roger Stone är nu en fri man", skriver Vita huset i ett uttalande. Beslutet väcker stor frustration hos Trumps motståndare.

Experter: Polska valet viktigaste sedan 1989

Ett närmande till EU – eller fortsatta steg i auktoritär riktning? Helgens drabbning mellan liberale Warszawaborgmästaren Rafal Trzaskowski och nationalkonservative presidenten Andrzej Duda tros bli en strid på kniven.Söndagens presidentval i Polen beskrivs av flera experter som det mest avgörande...

Tyskland försvarar handel med Kina

Tysklands näringsminister Peter Altmaier höjer ett varningens finger för att spoliera relationen med Kina på grund av den omstridda nya säkerhetslagen i Hongkong.

Juventus andas ut efter Ronaldos dubbel

Juventus trampar på mot ännu en Scudetto. Två straffmål av Cristiano Ronaldio mot Atalanta tog klubben ett steg närmare den italienska ligatiteln.

Comments(0)

Log in to comment