Svenska Dagbladet

May 08, 2019

Boris Johnson: ”Vi har en historisk möjlighet”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson håller ett tal i Westminster innan debatten om utträdesavtalet inleds. – I dag har det här parlamentet en historisk möjlighet att få igenom brexit, säger han i talet.

”Det finns ingen fjärde generations kärnkraft”

En av Vattenfalls stora utsläppsbovar kan komma att säljas. Beskedet kommer från energibolagets ordförande Lars G Nordström som kallar klimatet en ödesfråga. Men han varnar samtidigt för snabba politiska beslut.

Banbrytande fynd – ny syn på orsaken till ätstörningar

Lyft skulden från mammorna. Professor Cynthia Bulik har hittat genetiska förklaringar till anorexia nervosa. Fokus har alltför länge legat på smala kroppsideal och andra miljöfaktorer, menar hon.

Missen som avslöjar Dan Browns okunskap

I Dan Browns bok ”Da Vinci-koden” påstås att Leonardo da Vinci målade en kvinna – Maria Magdalena – vid sidan av Jesus i sin berömda skildring av nattvarden. Är detta en vedertagen uppfattning bland konsthistoriker?

Regeringskälla: Omröstning kan dras tillbaka

Den brittiska regeringen kommer att dra tillbaka omröstningen om ett förslag om att förlänga brexit går igenom, enligt en regeringskälla till Sky News.

Detta händer vid ett nej – brexitdramat på tre minuter

Kan Boris Johnson lyckas? Allt hänger på vad som händer då parlamentet under lördagen får rösta om brexit en fjärde gång. SvD reder ut hur det kan gå.

Ny flyktingvåg kan vänta – även om Erdogan bluffar

Här har ni 3,6 miljoner flyktingar, Europa! Är Erdogans öppna hot bara en bluff? Kanske spelar det ingen roll. En ny flyktingvåg mot Europa och Sverige kan redan vara på gång – oavsett det tillfälliga eldupphöret.

V: Stoppa miljarderna som går till Turkiet

Samtidigt som Sverige stoppat vapenexporten till Turkiet fortsätter EU:s mångmiljardrullning till president Erdoğan. Det håller inte. Sverige måste med alla medel stoppa Turkiets krigföring, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

”Någon bättre utgång än min är inte möjlig”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har in i det sista försökt övertyga skeptiska ledamöter att rösta ja till hans brexitavtal. Och utgången är fortfarande oviss när parlamentet nu samlats för att fälla sitt avgörande.

Charmiga narrar berikar livet med skratt

Gunilla Röör och Per Sandberg tar på sig narrluvorna och räcker ut tungan åt samtiden och vardagen, men mest av allt åt själva livet och dess alltför snara slut. Resultatet är charmigt, nära och ystert.

”SvD ska vara den trovärdiga rösten”

Hur ska SvD ledas in i framtiden? Här svarar Anna Careborg, som efterträder Fredric Karén som tidningens vd och chefredaktör, på några av de frågor som kommit in från SvD-läsare.

Vi har haft fel om orsakerna till anorexi

Att svälta sig till att bli supersmal beror inte modebilders dåliga inverkan. Nu visar professor Cynthia Buliks forskning att det faktiskt kan vara ämnesomsättningen som ligger bakom beteendet.

Nästan 900 med gängkopplingar i Göteborg

Nära 900 personer är kopplade till kriminella nätverk i Göteborg, visar en kartläggning som Göteborgs-Posten gjort.

Ordtest: Förstår du Stenmarks dialekt?

”De e' bar å åk”, sa Ingemar Stenmark enligt den alpina kampsången 1976. Egentligen sa han nog ”hä ä ba å åk” som är Tärnabymål. Med hjälp av institutionen för språk och folkminnen testar vi ditt öra för västerbottniska dialekter. Hur många ord förstår du?

Man död efter bråk i centrala Göteborg

En 20-årig man har avlidit efter att ha knivskurits i samband med ett bråk i närheten av centralstationen i Göteborg.Polisen har gripit en man och nio personer har tagits in till förhör.

Lifvendahl lyfter på locket till integrationsfrågan

När Tove Lifvendahl debuterar som kokboksförfattare så blir det aptitligt – sett till såväl innehåll som ämnesval och språk. Det tycker Hanne Kjöller om en bok som varvar barndomsminnen med recept och politiska tankar om mat.

Tårgas och gummikulor i Katalonien – 96 skadade

Våldsamheterna fortsatte i Katalonien under den sena fredagskvällen. När det nya dygnet började gry hade minst 96 personer skadats i sammandrabbningarna, varav sju poliser.

Svenskarnas hetaste sökord – på Hemnet

Sökorden avslöjar våra bostadsdrömmar. Det är många som letar efter det lilla extra i jakten på bostad. Mäklarsajten Hemnet har kartlagt våra tio vanligaste drömmar.

Vänstern och högern skiftar perspektiv

Det är tvärtom i den politiska världen.

Nu ska långbänken brexit avgöras – kanske

Efter drygt tre år av ältanden, suckanden och tvära politiska kast kan det vara dags för ett avgörande i dag.Men det är mycket oklart hur det slutar i omröstningen i brittiska underhuset om premiärminister Boris Johnsons nya brexitavtal med EU – och om det ens slutar i dag.

Det är dags att genomföra brexit

Labours ledare Jeremy Corbyn vill att folket ska rösta på nytt innan ett utträdesavtal godkänns. Det väcker frågan om varför han inte kan respektera det beslut som väljarna fattade i folkomröstningen 2016.

Ett fadersuppror som söker rötter och feminism

Den afrikanska dansens förgrundsgestalt Germaine Acogny visar att man måste våga konfrontera sin historia för att förstå sig själv.

Professorns vision: medicin mot anorexia

”I dag finns ingen medicin mot anorexia”, säger professor Cynthia Bulik, världsledande expert på ätstörningar. Här berättar hon om sin forskning, där ämnesomsättningen spelar en huvudroll.

De kan drabbas hårdast av årets influensa

Äldre personer riskerar att drabbas värst när årets influensa når Europa.Samtidigt har regionerna efter förra årets vaccinbrist kraftsamlat för att alla som vill ska kunna vaccinera sig.

Arkitektur med våldsamt mycket självförtroende

Med byggnader som Liljevalchs konsthall och Göteborgs stadsteater kom Carl Bergsten att lägga grunden för ”Swedish grace”. En ny biografi tecknar ett porträtt av en av företrädarna för den svenska arkitekturens guldålder.

Svenska bokundret blomstrar på Frankfurtmässan

Svensk litteratur säljer i världen. På bokmässan i Frankfurt arbetar de litterära agenterna för högtryck för att hålla liv i det svenska bokundret. Och det är nödvändigt.– Det är inget självspelande piano. Vi kan inte bara tro att det här kommer att fortsätta av sig självt i eviga tider, säger...

Svenska barnböcker viktiga för Sverigebilden

Vid sidan om svenska deckare är svenska barnböcker hett eftertraktade. Men de ger inte lika mycket pengar.– Det är aldrig lika stora förskott, inte lika stora summor inblandade, säger Carin Bacho, litterär agent vid Koja Agency.

Turkisk offensiv hotar landets turism

Turkiets militära insats får konsekvenser för landets turism.Flera svenska resebolag uppger för TT att striderna i Syrien lett till ett minskat intresse för resor, bland annat i samband med stundande höstlov.

Comments(0)

Log in to comment