Svenska Dagbladet

May 08, 2019

Boris Johnson vårdas på intensiven

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tagits in på intensivvård i London elva dagar efter att han testats positivt för covid-19.

Eliten flyr viruset: ”Vi har en underbar trädgård”

Klassklyftorna blottas i coronavirusets spår när Europas elit flyr coronaviruset till semesterorter, medan andra blir kvar i trångbodda hem och städer. – Överklassen har råd att sticka, säger Natacha som flytt med sin familj till Normandie, till SvD.

”Efter krisen får vi ställa om till Made in Sweden”

Företag flyttar hem produktion – vad som tidigare var märkt ”Made in Poland” kan efter coronakrisen vara ”Made in Sweden”. Det spår Fredrik Sjöholm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet och Institutet för Näringslivsforskning, som forskar om globalisering och svensk arbetsmarknad.

Delstaten Wisconsin skjuter på primärval

Den amerikanska delstaten Wisconsins guvernör Tony Evers meddelar att det planerade primärvalet på tisdagen skjuts på framtiden.

Utmanaren utklassar ris – ”superfood” vald av Nasa

Hur står sig övriga gryn mot vårt älskade ris? SvD:s Linda Bakkman går igenom tolv korn, gryn och örter utifrån närings­innehåll. En ört sticker ut på ett positivt sätt.

Elin Wägner – för god för att vara sann?

I Ulrika Knutsons nya biografi över Elin Wägner får såväl romanerna som romanserna plats. Samtidigt nyanseras bilden av kvinnan bakom den ur dagens perspektiv närmast helgonlika förkämpen för kvinnosaken, rösträtten, freden och ekologin.

Läsare utmanar med gåta – från karantän i Paris

Vilket årtal togs Stockholmsbilden? En fråga från en lägenhet i ett vårvarmt Paris skickas vidare till er läsare.

Centerns inbjudan påminner om en förolämpning

Centerpartiet vill ha med Moderaterna i regeringssamarbetet och bjuder med armbågen

Regeringen säkrar åtta flyglinjer inom Sverige

Regeringen inför allmän trafikplikt för att kunna upprätthålla samhällsviktiga transporter. Det meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under en pressträff tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för C, och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

”Ingen kris för biografen – är stark i lågkonjunktur”

Streamingbolagen är klara vinnare just nu – men kanske förlorare på sikt. Hemmaisoleringens nya vanor skakar om. Filmbranschen kommer stå starkt även efter detta, så också biograferna, enligt Marie Nilsson, vd för analys- och konsultbolaget Mediavision.

Äldre oroliga för viruset: ”Man blir begränsad”

De äldre ska skyddas – och personer över 70 år anses vara extra utsatta för coronaviruset. Särskilt utsatta är äldre med underliggande sjukdomar. – Det är lite obehagligt och skrämmande, säger 80-åriga Solvig Åström.

Grundskolor kan öppna i Danmark efter påsk

Statsminister Mette Frederiksen tror att låg- och mellanstadieskolor i Danmark kan börja öppna från den 15 april, men förbud mot stora folksamlingar kvarstår över sommaren.Beskedet kom sedan antalet sjukhusinlagda patienter minskat för femte dagen i rad.

Nya kartor visar: Så har flygtrafiken förändrats

Svenskt flyg ligger nere. Flygkartor visar en dramatisk minskning av flygplan i svenskt luftrum. På måndagen ansökte flygbolaget BRA om rekonstruktion och Norwegian visade ett drastiskt fall i flygsiffrorna.

Viruset ett lyft i popularitet för världsledare

Donald Trump är rekordpopulär, Angela Merkel skulle kunna vinna en femte valseger och fransmännen gillar Emmanuel Macrons nedstängning. Corona får stödet att öka för världens ledare. Men risken för bakslag är stor.

M säger nej till regeringens förslag om mer makt

Regeringen gör sig skyldig till en dumhet om man trotsar Moderaternas krav, enligt gruppledaren Tobias Billström. Bland annat vill oppositionspartiet se ett tydligare veto för att riksdagen ska kunna stoppa lagar.

”Smittskyddspenning krävs för riskgrupper”

Regeringen måste agera för att införa smittskyddspenning och närståendepenning för att underlätta den akuta situationen för personer i riskgrupper och närstående. Det skriver Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige.

Stopp på kräksjukan efter coronaåtgärder

Hittills har 7 206 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har totalt rapporterats, enligt Folkhälsomyndigheten.

En dag är pandemin över – och våra liv förändrade

Från att ta sig till kontoret varje dag – till att ha virtuella after works. Coronapandemin får oss att ifrågasätta nästan allting i våra liv och samhällen. Några förändringar kommer att fastna. I en ny satsning söker vi svaret på vilka.

Trixig virusväg tillbaka för många länder

Efter veckor av mer eller mindre isolering planerar alltfler länder att öppna upp samhällena igen. Men det är lättare sagt än gjort. Risken finns att smittspridningen tar fart på nytt.

Över 16 500 avlidna totalt i Italien

Antalet nya dödsfall i Italien med koppling till coronaviruset ökar igen. Det senast rapporterade dygnet avled 636 personer med covid-19, meddelar institutet för civilskydd. Samtidigt minskar antalet döda i Spanien för fjärde dagen i rad.

Talibaner hotar slopa fredsavtalet med USA

Talibanerna hotar att överge fredsavtalet med USA. De är irriterande på president Trump som vill ta hem de amerikanska soldaterna från Afghanistan. Nu ökar USA pressen på den afghanska regeringen.

Fler falska sedlar – kan straffa dubbelt

Spridningen av falska sedlar skjuter i höjden. Under årets tre första månader var anmälningarna nästan sju gånger fler än under samma period förra året.Och den som blir pålurad en falsk sedel riskerar att bli dubbelt straffad.

Nischbank drabbas – fara för förluster

Börsnoterade TF Bank gick ut på måndagen och reserverade 30 miljoner kronor för befarade kreditförluster till följd av Coronapandemin. Bolaget räknar med att arbetslösheten gör att låntagare får svårt att betala sina lån.

Bakom varje siffra finns en människa

Det svåraste av allt? Att på ett värdigt sätt rapportera om dödsfallen och inte göra människor till siffror. Lärdomen från Kina blir smärtsamt aktuell i takt med att läget i Sverige försämras.

Gymnasieskolor kan öppna för prov och stöd

Efter påskledigheten kan gymnasieskolorna ta emot ett mindre antal elever vid särskilda tillfällen.Detta sedan Folkhälsomyndigheten nu givit sitt formella klartecken.

Angela Merkel: Största prövningen för EU

Stöd, lån, löften och garantier staplas på varandra när EU-länderna försöker hantera de ekonomiska effekterna av covid-19.Men räcker det? Och hur ska alla bli nöjda?Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskriver situationen som EU:s största prövning sedan bildandet.

Norge: Vi har smittan under kontroll

– Vi har fått coronasmittan under kontroll, säger Norges hälsominister Bent Høie (H) på en presskonferens.

Bostadspriserna och deppet

PODD | 6 april. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras bostadspriserna. Lyssna direkt här.

Dagens ekonomiska kris liknar ingen annan

I denna unika ekonomiska kris försöker världens stater köpa sig tid och skapa en lång paus. Men reaktionen på den förlorade tiden lär bli våldsam aktivitet och stora motsättningar – och det kan bli svårt att bevara både ekonomin och människors förnuft på samma gång.

Krisen kan bli ”formativt moment” inte bara i Sverige

Globala epidemier låg så sent som i höstas långt ner på listan över vad svenska folket är mycket oroade över. Oron för klimatförändringar har däremot legat högt i flera år.

Comments(0)

Log in to comment