Svenska Dagbladet

May 08, 2019

Länsstyrelsen larmar om politiker och influencers

Läget är nu lite ljusare i sjukvården – men samtidigt varnar Länsstyrelsen i Stockholm för att dåliga föredömen kan förstöra i kampen mot pandemin.

Hon ersätter Federley: ”Väldigt tragisk historia”

Emma Wiesner (C) har aldrig haft ett politiskt uppdrag i sitt liv. Nu ska hon ersätta Fredrick Federley i Europaparlamentet efter pedofilskandalen. ”Det är väldigt stora skor att fylla” säger den 28-åriga civilingenjören.

”Försiktig nedgång” av smittan i Sverige

Cirka 147 000 personer har nu vaccinerats mot covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

9 punkter: Så vill Joe Biden förändra USA

Omvälvande klimatåtgärder och nya reformer gällande vapen och skatter är några av de saker som Joe Biden lovat driva igenom så fort han satt sig bakom skrivbordet i Ovala rummet. Här är listan.

5g-auktionerna över – fyra vinnare

Efter en dags auktion och fyra budrundor är auktionen om det svenska 5G-nätet nu avslutad.Det blir storbolag rakt över som ska driva de nya mobilnäten.

Hultqvists nyårsresa: ett möte på två veckor

Försvarsminister Peter Hultqvist satt i karantän tio dagar under sin två veckor långa nyårsresa till Finland. Nu uppger de finska värdarna att det rörde sig om ett enda tjänstemöte på 2,5 timmar. Försvarsministerns militärrådgivare som också deltog i mötet flög fram och tillbaka över dagen.

USA terrorstämplar rebeller – i sista stund

Huthirebellerna i Jemen terrorstämplas av USA. Ett beslut som kritiseras av FN, EU och en stor mängd hjälporganisationer. Hur kommer det sig? SvD reder ut varför.

Hushållschef tar emot paret Biden i Vita huset

Donald Trump kommer inte att hälsa Joe Biden välkommen till sitt nya residens vid maktövergången. Den sysslan tas över av Vita husets hushållschef Timothy Harleth.

Så funkar det: därför dröjer vaccinet

Berglins: ”Tänk er en rejäl timmerbröt i Vindelälven”

SAS polisanmäls för trög återbetalning

Mängder av kunder väntar fortfarande på återbetalning för inställda flygresor. SAS tröga hantering polisanmäls nu av danska myndigheter.

Förslag: Alkoholstopp på krogen förlängs

Socialdepartementet vill förlänga förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20.– Det är bedrövligt, säger Visitas VD Jonas Siljhammar.

Swedbank i topp på svagt stigande börs

Stockholmsbörsen steg svagt i tisdagens handel. Breda OMXS-index gick upp 0,1 procent.Storbanken Swedbank tog täten efter bankens utdelningsbesked.

Forskare: Fler analyser krävs av brittisk virusvariant

Virusmutationen som ökat kraftigt i Storbritannien oroar svenska experter. De efterfrågar fler analyser och varnar för en belastad sjukvård om virusvarianten får fäste i Sverige, rapporterar Ekot.

”Webbenkäter fungerar dåligt för de äldsta”

Det är direkt olämpligt att skicka webbenkäter till personer över 84 år. I så fall bör besöks­intervjuer övervägas men dessa är betydligt dyrare, skriver Kerstin Forssén, som arbetat med statistik i över 40 år, i en replik.

Rekordmånga jobbar på distans

Den senaste veckan var det rekordmånga som jobbade på distans i Sverige, visar anonym rörelsedata från Telia.Särskilt i Skåne syns en drastisk ökning av hemmajobbare.– Det låter väldigt bra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Så blev Norra tornen miljonprogram för rika

Är Stockholms högsta bostadshus redan en storslagen ruin över en tid då vi byggde för tätt och högt – eller kan de likt 1960-talets miljonprogram anpassas till framtidens behov? Arkitekten och kritikern Joanna Zawieja recenserar Norra tornen.

Sörenstam bryter tystnaden efter kritiken

Dagen efter stormningen av Kapitolium tog Annika Sörenstam, 50, emot presidentens frihetsmedalj av Donald Trump.Något hon fick svidande kritik för.– Jag hör det klart och tydligt, säger hon i en intervju med NBC/Golf Channel.

Det slutade inte efter mordförsöket utanför bostaden

Domskälen är en historia om en person som verkligen bestämt sig för att få någon mördad. Det så kallade advokatfallet är ovanligt – jag har aldrig tidigare läst ett avgörande om ansvar enligt mordregeln mot en tidigare domare.

”Delade föräldradagar löser inte pensionsgap”

Att tvångsdela föräldraledigheten leder inte till jämställda pensioner. Men det finns andra åtgärder vi kan vidta för att höja kvinnors pensioner, skriver Hans Eklind och Désirée Pethrus, KD.

Panel: WHO är maktlös och saknar pengar

Coronapandemin visar brister inom WHO.Världshälsoorganisationen saknar makt och lider brist på ekonomisk uppbackning.En expertpanel ser stora svårigheter i kampen mot virusspridning och kritiserar orättvis vaccinfördelning.

Virusrestriktioner kan förlängas i Danmark

Danmarks coronavirusrestriktioner gäller till den 7 februari. Men nu öppnar statsminister Mette Frederiksen (S) för att förlänga dem ytterligare.

Efter tv-bråket – så här säger professorerna

Anders Tegnell rättade SVT:s programledare om när covid-19-sjuka smittar som mest. Virusnivåerna är högst i samband med symtomdebut, enligt experter. Men beteendet hos covidsjuka dagarna innan symtomutbrott spelar också stor roll ur smittosynpunkt.

EU-pengar till mer digitalt i vården

Modernare databehandling i vården kan bli ett av de områden som stöttas via EU:s gigantiska coronastöd. Sverige och övriga länder ska lämna in sina planer under våren.

Förslag: Bemannade bibliotek på alla skolor

Det ska ställas hårdare krav på skolbiblioteken.Bemanning av utbildade bibliotekarier och ett bibliotek på varje skola är två av förslagen i en statlig utredning som har överlämnats till regeringen.– Problem finns och de är stora, säger särskilda utredaren Gustav Fridolin.

Tågplaner: Oslo–Stockholm under tre timmar

Oslo–Stockholm med tåg på under tre timmar.Det är visionen bolag i ett norsksvenskt samarbete vill göra verklighet av.

Rolfö lämnar Wolfsburg: "Behöver tänka"

Fridolina Rolfö lämnar Wolfsburg efter fotbollssäsongen.Den 27-åriga landslagsanfallaren vill däremot inte prata om vart hon kan tänkas vara på väg.– Jag behöver tänka på min framtid, vad jag känner för att göra, säger hon till Aftonbladet.

”Jag är 75 år – problemen började när jag var 27”

En mardröm utan navigationspunkter. Så beskriver en pappa tillvaron med sin sjuka dotter. Efter Idagserien ”Ätstörning i familjen” – här är ett urval av läsarnas egna berättelser.

Söders novellist såg rännstenens bråddjup

Författaren Gustaf Rune Eriks proletära Södermalm har förvandlats till bostadsrätternas gentrifierade innerstad. Det är dags att återupptäcka hans vemodiga noveller om människor utan skyddsnät.

Helldéns krav: Avveckla Bromma flygplats helt

Brommas största flygbolag vill flytta till Arlanda. Nu kräver Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén att regeringen stänger Bromma för gott.

Framtidens nät står på spel – nervöst taktikspel

De är guld värda. På tisdagen inleds auktionen på de åtråvärda 5G-frekvenserna. För mobiloperatörerna väntar nervösa dagar som kan bli avgörande för deras framtid.

Brandrök från soptipp i Botkyrka åtgärdas

Många stockholmare i stadens södra utkanter har stört sig på lukten av brandrök. Men nu ska branden som pågått vid ett sopberg i Botkyrka släckas.

Comments(0)

Log in to comment